UÇUCU YAĞLAR İNSAN BEDENİNİ NASIL ETKİLER?

07-06-2021 10:58
UÇUCU YAĞLAR İNSAN BEDENİNİ NASIL ETKİLER?

Uçucu yağların bedenle ve metabolizmayla etkileşime girdiği kanallar, izlenen yollar olarak adlandırılır. Birinci aşamada, uçucu yağlar epithelial dokulara nüfuz eder; bunlar cilt, nazal (burun) bölgesi, solunum bronşçukları, akciğer ile mide ve bağırsak bölgeleridir. 

Uçucu yağlar üst tabakada bir kez absorbe edildikten sonra hemen lenf sistemine ve kılcal damarlara nüfuz eder ve genel dolaşım sistemine dahil olur. Bu, sinüs ve akciğerler gibi vücudun diğer epithelial dokuları için de geçerlidir. Lenf dolaşım sistemindeki uçucu yağlar doğrudan doğruya karaciğerlere taşınır veya kan akışını besler. Uçucu yağlar kan içinde dolaşırken vücut dokuları ve organlar metabolik süreçte fayda sağlayacakları uçucu yağların istedikleri parçalarını seçebilirler veya en basit haliyle uyarıyı kabul ederler. Veya uçucu yağların fayda sağlayacak kısımlarını geçirirler. Hiçbir şeyin vücutta çok uzun kalmayacağını anımsamakta yarar vardır. Tükettiğimiz yiyecekler veya içecekler de elbette vücudumuzda aylarca kalmaz. Uçucu yağlar uçucu özelliklerinden dolayı 48 saat içinde bedeni terk ederler. Bu yüzden uçucu yağların düzenli kullanımı çok önemlidir. 

Vücuttaki esaslı ve derin etkisi açısından en önemli izlenen yol koku duyusudur. Uçucu yağları kokladığımız zaman buhar, koku alma sinirimizin uzantısı olan küçük tüyleri uyarır. Koku alma siniri, dış çevre ile direkt bağlantı kurup doğrudan beyne giden tek sinirdir. Diğer duyularımızın hepsi (dokunma, işitme, görme ve tat alma) uyarılar beyne ulaşmadan önce birkaç siniri ve sinirlerin birleşimini kapsar. Koku alma sinirleri daha çok limbic sistem olarak bilinen veya saurian veya reptilian beyin olarak da adlandırılan beynin asıl kısmını uyarır. Bu, duyguların, isteklerin, şiddetli arzuların ve anıların oluşumunda ve tepkisinde önemlidir. Bu direkt bağlantı, uçucu yağların varoluşumuzun çok derinlerinde, esaslı ve ani etkilere sahip olmasının nedenidir. Araştırmalar çok az miktarının (neredeyse benzeri ile tedavi olunan hastalığa ait-homeopathic) bu uyarımı gerçekleştirdiğini göstermiştir. Daha yüksek dozlar hissedilebilir tepkiyi arttırmaz.

Kaynak: 

  • Ayurveda&Aromatherapy, The Earth Essential Guide to Ancient Wisdom and Modern Healin, Dr.Lighte MILLER and Dr.Brayn MİLLER,1995)   
  • El-Kanun fi’t Tıbb, İbn-i Sina. 

Not: Aromatik yağların kullanımına ilişkin öneriler, sitemizin "Kullanım Önerileri” kısmında detaylı olarak açıklanmıştır. Aromatik yağları hastalıklara karşı kullanımlarınızda mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Yüksek içeriğe sahip aromatik yağları bilinçsiz bir şekilde kullanmak size ve sevdiklerinize zarar verebilir. Gebelik döneminde aromatik yağ kullanımını ancak doktor kontrolünde öneriyoruz. Kontrolsüz kullanım size veya bebeğinize zarar verebilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.