AROMATİK YAĞLARI EN ETKİN KULLANMA YÖNTEMLERİ

07-06-2021 12:00
AROMATİK YAĞLARI EN ETKİN KULLANMA YÖNTEMLERİ

Öncelikle aromatik yağların çok güçlü bileşenlerden oluştuğunu daima hatırlamamız gerektiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; 1 kilogram portakaldan 3-4 gr. portakal yağı, 1 kilogram yaş kekikten sadece 10 gr. kekik yağı çıkarılabilmektedir. Yani aromatik yağların tek bir damlası bile çok yüksek içeriğe sahiptir. Aromatik yağ elde etme yöntemleriyle, bitkinin veya tohumun içeriğindeki tüm bileşenler yağa etkin bir şekilde aktarılmaktadır.  Bu yüzden aromatik yağlar son derece dikkatli kullanılmalıdır.

Koklamak

Aromatik yağlardan en etkin faydalanma yöntemi koklama yöntemidir. Koklama yöntemi yeterince etkin değilmiş gibi görünebilir. Ancak durum hiç öyle değildir. Koklama duyusuyla alınan sinyaller diğer duyu organlarımızın aksine direkt beyne iletilir ve vücudun ihtiyaç duyduğu mekanizma hızla harekete geçer ve ihtiyaç duyulan iyileşme mekanizması çalışmaya başlar. Peki aromatik yağları koklayarak en etkin şekilde nasıl yararlanırız?

  1. Elimizin içine 1-2 damla alıp derin derin soluyarak,
  2. Kokuyu alabileceğimiz şekilde saçımıza veya elimizin üzerine bir iki damla sürerek,
  3. Difizör veya buhurdanlığa bir miktar sıcak suya 4-5 damla aromatik yağ ekleyerek,
  4. Bir fincan sıcak suya 4-5 damla aromatik yağ damlatıp düzenli koklayarak, 
  5. Peçete, kumaş parçası veya pamuğa 4-5 damla damlatıp düzenli koklayarak.

 

Vücudumuza Sürmek

Aromatik yağlardan etkin şekilde yararlanma yöntemlerinden birisi de cildimize ve vücudumuza sürmektir. Aromatik yağlar sabit ve uçucu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kısaca anlatmak gerekirse sabit yağlar tohum ve çekirdekten çıkarılan yağlar, uçucu yağlar ise yaprak ve çiçeklerden çıkarılan yağlardır. Uçucu yağları cildimize ve vücudumuza uygularken bir sabit yağ veya nemlendirici ile karıştırmalıyız. Uçucu yağların birkaç damlaması bile etkisini göstermede fazlasıyla etkili olacaktır. Uçucu yağları kesinlikle güneşe çıkarken kullanmamalıyız. Çok güçlü etkiye sahip olan uçucu yağlar güneşte cildimize leke bırakabilir. Aromatik yağları vücudumuza sürerek en etkin şekilde nasıl yararlanırız?

  1. Sabit yağlara uçucu yağlar eklenerek aromatik masaj uygulamalarıyla,
  2. Ağrı kesici olarak kullanılacaksa ilgili uçucu yağı sabit yağ ile karıştırarak ağrıyan bölgeye masaj yaparak sürülür,
  3. Gaz giderici olarak kullanılacaksa ilgili uçucu yağ sabit yağa birkaç damla ekleyip ayakaltına ve karın bölgesine masaj yaparak,
  4. Saç bakımında ilgili uçucu yağlar sabit yağlarla karıştırılarak saç derisine masaj uygulamasıyla sürerek birkaç saat bekleterek,
  5. Cilt bakımında sabit yağa veya nemlendiriciye 1-2 damla uçucu yağ ekleyip cilde masaj yaparak uygulanabilir.
Vücuda Gıda Olarak Almak

 

Aromatik yağların vücuda içerek veya başka yollarla alınması çok önerilmemektedir. Ancak bazı yağlar gıda olarak tüketilebilmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi gıda olarak tüketeceksek de 1-2 damlayı geçmemekte yarar bulunmaktadır.

  1. İçme suyuna sadece 1 damla ekleyip içerek,
  2. Kek, pasta veya salatalara 1-2 damla ekleyerek,
  3. Reçellere 1-2 damla ekleyerek,
  4. Yemek yaparken 1-2 damla ekleyerek tüketilebilir.

Not: Aromatik yağların kullanımına ilişkin öneriler, sitemizin "Kullanım Önerileri” kısmında detaylı olarak açıklanmıştır. Aromatik yağları hastalıklara karşı kullanımlarınızda mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Yüksek içeriğe sahip aromatik yağları bilinçsiz bir şekilde kullanmak size ve sevdiklerinize zarar verebilir. Gebelik döneminde aromatik yağ kullanımını ancak doktor kontrolünde öneriyoruz. Kontrolsüz kullanım size veya bebeğinize zarar verebilir. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.